kakao ceremonialne

Kakao ceremonialne – odkryj moc czystego kakaowca. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak je najlepiej przygotować.

Kakao ceremonialne to produkt o wyjątkowych właściwościach. Poprawia nastrój, dostarcza cennych składników, a nawet ułatwia medytację. Sprawdź, dlaczego w rdzennych kulturach Ameryki Południowej było uznawane za napój bogów! 

1. Kako ceremonialne – co to jest?

Kakao ceremonialne, zwane też prawdziwym lub rytualnym, to nic innego jak zmielone ziarna kakaowca, bez żadnych dodatków, przyjmujące formę twardych tabliczek-bloków. Jest to naturalny, nieprzetworzony produkt, który po zmieleniu w podwyższonej temperaturze został poddany lekkiej fermentacji. Zachowuje wspaniały, głęboki smak oraz wysoką wartość odżywczą. Kakao rytualne w przeciwieństwie do jego sproszkowanego odpowiednika jest pełnotłuste, dzięki czemu wszystkie dobroczynne składniki łatwiej się wchłaniają. 

Często mówi się o nim w kontekście comfort food, ponieważ błyskawicznie poprawia nastrój, dodatkowo zwiększa poziom energii i dostarcza dobroczynnych składników odżywczych. Wiele osób wspomaga nim nawet swoje praktyki medytacyjne! Kakao ceremonialne może być zatem częścią Twoich rytuałów relaksujących i sposobem na odpoczynek po długim dniu. Świetnie uzupełnia działanie aromaterapii i naturalnych kadzideł, będąc częścią głębokiego doświadczenia łączącego umysł i ciało. Koniecznie stwórz swój wyjątkowy rytuał relaksujący!

Rodzaje prawdziwego kakao

Wyróżnia się wiele rodzajów kakao, umownie dzieli się jej jednak na 3 zasadnicze grupy:

  • Criollo 
  • Forastero
  • Trinitario

Kakao ceremonialne – właściwości:

  • zawiera mnóstwo dobroczynnych związków, m.in. żelazo, mangan, miedź, magnez;
  • obecność teobrominy i fenyloetyloaminy wspomaga pamięć i koncentrację oraz zapewnia zastrzyk energii;
  • zawarte w nim anandamid, fenyletylamina i tryptofan mają moc poprawy nastroju, poprzez stymulowanie produkcji serotoniny;
  • duża ilość flawonoidów walczy z wolnymi rodnikami, pomagając opóźniać procesy starzenia;
  • to prawdziwy comfort food – błyskawicznie poprawia nastrój, jednocześnie dostarczając cennych dla organizmu składników.

2. Kako ceremonialne – jak przygotować?

Z kakao rytualnego przygotujesz czekoladę do picia o głębokim aromacie. Będzie też świetnym dodatkiem do ciast i deserów, np. do brownie czy kremu czekoladowego o mocnym i wyrazistym smaku!

Kakao ceremonialne – przepis

Zmiksuj za pomocą blendera 10-20 g kakao z gorącym mlekiem, wodą lub napojem roślinnym (np. owsianym, kokosowym lub innym). Zachęcamy Cię też do odkrywania nowych połączeń i eksperymentowania z dodatkami. Kakao świetnie komponuje się z chili, goździkami, kardamonem, wanilią, solą czy cynamonem. Wystarczy szczypta jednej z tych przypraw, aby odkryć zupełnie nowy smak czekolady na gorąco!

3. Kakao ceremonialne – przeciwwskazania

Kakao zawiera duże ilości tanin i kofeiny, dlatego odradza się picie go przed snem. Ostrożność powinny zachować też osoby z nadciśnieniem tętniczym. Nie zaleca się spożywania więcej niż 40 g na dzień. 

Poznaj Kakao ceremonialne PACZKA MOCY

Kakao PACZKA MOCY – to najwyższej jakości produkt, który został ręcznie zebrany i posortowany w wenezuelskiej prowincji. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem łączącym nuty gorzkiej czekolady, karmelu i orzechów z owocowym wykończeniem. Idealne dla każdego smakosza! Stanowi świetną bazę do wszelkich deserów i napojów kawowych. Aby urozmaicić jego smak, możesz dodać szczyptę soli lub przypraw, takich jak kardamon, chili, goździki, cynamon czy wanilia. Bardzo dobrze komponuje się także z różnymi rodzajami miodu!

Poznaj Kakao prawdziwe CZEKOLADOWA ROZKOSZ

Kakao CZEKOLADOWA ROZKOSZ – to czysty i nieprzetworzony produkt o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Pod głębokim smakiem aromatycznej czekolady ujawniają się nuty karmelu, kwiatów i cytrusów. Ze względu na wysoką zawartość tanim pobudza i dodaje energii. Idealne na dobry początek dnia lub intensywne popołudnie! Jest to kakao z gatunku Forastero.

Kakao ceremonialne to wyjątkowy produkt o długiej tradycji stosowania. Charakteryzuje się głębokim i aromatycznym smakiem oraz wysoką wartością odżywczą. Zawiera mnóstwo dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniacze, flawonoidy, witaminy i minerały. Ma moc poprawy nastroju, dodaje energii i ułatwia skupienie. Tradycyjnie było stosowane jako część rytuałów medytacyjnych i religijnych. Koniecznie wypróbuj ten rodzaj kakao, aby przekonać się o jego wyjątkowym działaniu!